Zastosowanie mąki orkiszowej

  • by

Zdrowe odżywianie wymaga stosowania produktów pozytywnie wpływających na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. W wielu przypadkach są to alternatywy dla artykułów spożywczych zawierających gluten lub dużą ilość cukru. Wypróbowanie w swojej kuchni, proponowanej przez firmę Melvit mąki orkiszowej może nie tylko urozmaicić dietę, ale również dodać do niej niezbędnych witamin i składników odżywczych, takich jak błonnik, białko, cynk czy miedź.

Zdrowa dieta z mąką orkiszową 

melvit mąka orkiszowaPieczywo zawierające pszenicę dla wielu osób jest produktem ciężkostrawnym, który negatywnie wpływa nie tylko na odchudzanie, ale również na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Aby móc cieszyć się smakiem wypieków, nie martwiąc się o swoje zdrowie, warto jest wybierać produkty wykonane za pomocą innego typu mąki niż pszenna. Oferowana przez firmę Melvit mąka orkiszowa jest tego świetnym przykładem. Wykonana z ziaren orkiszu nadaje wypiekom delikatnie orzechowego, słodkiego smaku. Posiada wystarczającą do wytworzenia z niej elastycznego ciasta ilość glutenu, ale jest ona na tyle niewielka, że nie wpływa szkodliwie na układ trawienny człowieka. Poza tym mąka orkiszowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i białka. Obniża poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia we krwi oraz wspomaga odchudzanie. Doskonale sprawdzi się w diecie bezmięsnej, kiedy wymagana jest suplementacja różnych składników odżywczych obecnych w roślinach. Zawiera również pierwiastki, takie jak cynk, miedź i żelazo, a także witaminy A, E i D. Stosowanie tego rodzaju mąki polecane jest osobom wykonującym pracę umysłową, ponieważ jest to produkt o dużej zawartości kwasu krzemowego, który poprawia pracę mózgu i pozytywnie wpływa na koncentrację. Dodanie go do swojej diety docenią również osoby o łamliwych włosach i paznokciach, gdyż dobrze wpłynie na ich regenerację. Mąka orkiszowa jest świetnym dodatkiem do diety, którego efektem będzie poprawa stanu organizmu. Dobrym pomysłem jest mieszanie jej z pszenną, aby powoli przyzwyczajać się do jej całkowicie odmiennego smaku.

Mąka jest jednym z podstawowych produktów obecnych w każdej kuchni. Bez niej nie da się przygotować wielu polskich dań. Jej pszenna wersja ma wiele zdrowszych alternatyw, jak na przykład mąka orkiszowa. Jest ona dużo popularniejsza wśród osób na diecie bezmięsnej oraz tym, które się odchudzają. Jej właściwości zdrowotne sprawiają, że pieczywo wykonane za jej pomocą jest znacznie mniej ciężkostrawne oraz posiada większą ilość błonnika, białka, a także ważnych witamin.