Przejdź do treści

Wybieramy oryginalne indyjskie przyprawy

Wydaje się, że przyprawy oraz aromaty stanowią serce kuchni indyjskiej. Ich lista jest bardzo długa, dlatego warto zapoznać się zarówno z poszczególnymi składnikami, jak i całymi mieszankami. Jedną z nich jest asafoetida, czyli lekko gorzka przyprawa w postaci sproszkowanej. Ma ona intensywny smak, bardzo charakterystyczny zapach zbliżony do cebulowego, dzięki czemu powinna być stosowana w minimalnej ilości. Podkreśla smak wielu dań, ma właściwości lecznicze i nie obciążą wątroby. Jakie jeszcze przyprawy indyjskie warto stosować?

Lista najważniejszych przypraw indyjskich

sprawdzone przyprawy indyjskie - sklepKolejną popularną przyprawą jest chili, czyli czerwony proszek powstały z suchych i sproszkowanych nasion, będących najostrzejszą częścią papryczki chili. Przyprawa ta jest stosowana zwłaszcza do dań z fasolą albo z warzywami strączkowymi, oprócz tego do potraw mięsnych, ostrych zup i do ostrych sosów. Jeżeli interesują nas sprawdzone przyprawy indyjskie – sklep online może być dobrym miejscem do zrobienia takich zakupów. Kolejną przyprawą dostępną w takich sklepach jest cynamon. Jest to przyprawa otrzymywana z suszonej kory cynamonowca cejlońskiego albo z innych gatunków. Występuje on w postaci zwiniętego w rulon kawałku kory albo w formie proszku. Ma brązowo-rdzawy kolor, a także słodkawo-korzenny smak. Sam zapach cynamonu jest przyjemny, aromatyczny i pobudzający zmysły. Jest stosowany do przyprawiania słodkich potraw, a także pikantnych, jak na przykład curry. Bardzo popularną przyprawą jest również gałka muszkatołowa oraz macis, czyli kwiat muszkatołowy. Gałka to nasiono owocu tego drzewa, natomiast kwiat stanowi osnówkę otaczającą nasienie. Gałkę stosuje się w formie zmielonej albo tartej, ma bardzo korzenny zapach, a także słodkawy i lekko gorzki smak. W przypadku macis smak oraz aromat są znacznie słabsze. W obu przypadkach przyprawy służą do wzmocnienia smaku potraw słodkich oraz pikantnych. Sproszkowana gałka muszkatołowa jest także składnikiem indyjskiej przyprawy gram masala.

Zmielona mieszanka przypraw gram masala jest obecnie bardzo popularna. W jej skład wchodzi chili, cynamon, goździki, pieprz kardamon czy kumin. Dodatkowo znajdziemy liść laurowy i gałkę muszkatołową, natomiast składniki mogą być stosowane w dowolnej ilości. Często mieszanka gram masala może różnić się w zależności od tego, do jakiego dania będzie dodawana. W zależności od tego, jakie składniki będą zastosowane w takim daniu, możemy dodać takie przyprawy, jak imbir i kurkuma, które sprawdzają się w przypadku potraw z kurczaka oraz z ryb.