Deser w postaci wina z czekoladą

Pozornie wino i czekolada nie mają ze sobą nic wspólnego. No może poza tym, że jedno i drugie sprawia nam przyjemność. W dzisiejszych czasach mamy ogromny wybór zarówno win, jak i czekolad i, co ciekawe, można je ze sobą łączyć. Połączenie wina z czekoladą dla jednych może być szokujące, dla innych, zaś, niezwykle przyjemne. Zarówno czekolada jak i wino spożywane w niedużych ilościach w podobny sposób działają na nasz organizm. Ich połączenie może dać ciekawy efekt. Na pewno będziemy szczęśliwsi, ale też bardziej skoncentrowani.

Dobieramy czekoladę do wina

najlepsza czekolada do winaNiewiele jest osób, które nie przepadają za czekoladą. Od jakiegoś czasu przybywa też miłośników wina. Na południu Europy wino pije się praktycznie do każdego posiłku, ze względu na to, że poprawia ono trawienie. Musi to być jednak wino lekkie i w postaci jednego kieliszka, maksymalnie dwóch. W naszym kraju coraz więcej osób otwiera się na tą zdrową praktykę, kupujemy coraz więcej win i stajemy się ich coraz większymi znawcami. Osoby, które są prawdziwymi koneserami wina, często szukają sposobów na nietypowe posiłki z ich dodatkiem. Wino nie musi nam tylko towarzyszyć w trakcie obiadów czy kolacji. Może być ono też formą deseru. Coraz bardziej popularne staje się zagryzanie wina czekoladą. Odpowiednio dobrana czekolada do wina staje się uzupełnieniem jego smaku. Fundując sobie degustację czekolad popijanych winem powinniśmy pamiętać o tym żeby zacząć od najlżejszych. Okazuje się, że najlepsza czekolada do wina słodkiego to taka, która jest od niego delikatnie bardziej gorzka. I w przypadku innych win i czekolad parujemy je tak, żeby ich smak opierał się na podobnych nutach smakowych. Z winem możemy śmiało komponować nie tylko czekoladę gorzką lub mleczną, ale też czekoladę białą, która sprawdzi się najlepiej przy lekkich, słodkawych winach. Deser z kieliszkiem wina i kilka kostkami czekolady jest nie tylko dobry dla naszego organizmu, ale też bardzo przyjemny. Podnosi ilość hormonów, odpowiedzialnych za poczucie szczęścia i przy okazji rozluźnia nasz organizm.

Wino i czekolada, z pozoru nie mające ze sobą nic wspólnego, mogą być doskonałą formą deseru, jeżeli połączymy ich spożywanie. Żeby zarówno wino, jak i czekolada miały razem odpowiedni smak, musimy je ze sobą umiejętnie połączyć. Najlepiej, żeby zarówno jeden jak i drugi produkt opierał się na podobnych nutach smakowych i miał podobny stopień intensywności smaku. Wówczas nie tylko będziemy mieli zapewnione odpowiednie doznania smakowe, ale też będziemy się czuli szczęśliwsi.